Tilbakeblikk: Høylands dag

I 1994 var jeg nettopp bitt av quilte-basillen, og visste kanskje ikke helt hvor mye arbeid det lå bak et veggteppe. Veggteppet "Høylands dag" laget jeg i perioden januar-mars 1994. Teppet ble overrakt som en gave til Liv og Arnljot Høyland 10. mars 1994 i forbindelse med en markering av at de trådte over i pensjonistenes rekker - etter mange år i statistikkens tjeneste ved Institutt for matematiske fag - ved det som da het NTH.
I år, nærmere bestemt 23. oktober 2015, feiret statistikk-gruppa ved IMF, NTNU, at det var 50 år siden Arnljot Høyland i 1965 ble ansatt som første statistiker ved NTH i Trondheim - noe som markerte starten på statistikk-fagets liv ved først NTH - og så etter hvert NTNU. Til feiringen hadde Liv Høyland - med hjelp fra Bo Lindqvist - tatt med "Høylands dag" til feiringen - og teppet ble presentert og hang fremme under den faglige delen av av feiringen - som tok plass i auditorium S6 på stripa på Gløshaugen, NTNU. Jeg fikk dermed mulighet til å ta noen bilder av teppe.

Teppet består av 9 bildeblokker, med følgende tema:
  • I øvre venstre hjørne er Høylands hytte på fjellet - rekreasjon og avslapping.
  • I midten i øvre rad er det et feiltre - en grafisk presentasjon brukt i pålitelighetsanalyse, og denne figuren står på forsiden av boka til A.T. Holen, A. Høyland og M. Rausand: Pålighetlighetsanalyse, utgitt på Tapir forlag i 1983.
  • I øvre høyre hjørne ser vi Liv og Arnoljot i foreleserrollen på NTH - med studenter og forventningsverdien EX på den grønne tavla.
  • I venstre felt i midtre rad finner vi sannsynlighetstettheten til invers gaussfordeling med ulike parametervalg. Arnljot Høyland skrev artikler om denne fordelingen.
  • I midten av Høylands liv står hjemmet, med familien og hverdagen - og hjertelig omsorg.
  • I høyre felt i midtre rad finner vi en grafisk presentasjon som brukes i forsøksplanleggingen: 2^3 design med senterpunkter.


  • I nedre venstre hjørne er hovedbygningen ved NTH  (nei, det er ikke en kirke).
  • I midten i nedre rad finnes de første notene fra melodien Arnljot Høyland komponerte, og så Alf Prøysen senere brukte med teksten "Nå har vi vaske golvet..".
  • I høyre hjørne ser vi et histogram og terningkast 6. Histogrammet er laget for å ligne på forsiden som ble brukt i Høylands to lærebok i sannsynlighetsregning og statistikk (bind 1 hadde terningen kastet til 1 og bind 2 til 2). 


Rundt teppet står det 16 navn, skrevet med tusj på stoff. Dette er navn på vitenskaplige ansatte og phd-studenter ved statistikkgruppa i januar-februar 1994 (Emil Spjøtvoll, Bo Lindqvist, John Tyssedal, Fred Godtliebsen, Stian Lydersen, Per Hokstad, Håvard Rue, Henning Omre, Håkon Tjelmeland, Ingrid Glad, Georg Elvebakk, Lars Ødegaard, Stein B. Jensen, Bjørn Kåre Hegstad, Anne-Randi Syversveen- og Mette Langaas).

Applikasjonene er gjort for hånd, lappeteknikken på symaskin og den sparsomme quiltingen for hånd. Legg merke til chinz-stoffet på hovedbygningen og det litt kjedelige blå stoffet til sashing - mye mer spennende stoff å finne nå i 2015.

Liv har satt stor pris på veggteppet, og jeg er veldig stolt over at jeg var såpass nybegynner at jeg torde å starte på et slikt prosjekt når jeg bare hadde 2 måneder å gjøre det på (jeg var delvis i innspurten på min doktorgrad - som ble levert i 1995).

Det var et artig - og litt vemodig gjensyn med dette veggteppet.

Kommentarer

RandiA sa…
Du verden, så flott!
Anita sa…
Kjempefint! (Fra en som også har gått på NTH!)

Populære innlegg fra denne bloggen

Heklede lyslykter til påske?

Temperatur-årsteppe

Strikkepinnemappe